As an anonymous user, you can only add new data. If you would like to also modify existing data, please create an account and indicate your languages on your user page.

Help:MediaWiki/fi

From OmegaWiki
Jump to: navigation, search

English | suomi | +/-

MediaWiki on ohjelmisto, joka esittää Wikimedia-säätiön (WMS) sisällön. Wikimedia-säätiön ylpeydenaiheita ovat Wikipedia, Wikinews, Wikiquote, Wikibooks, Wikispecies, Wikisource ja tietenkin Wikisanakirja.

MedieaWiki-ohjelmisto on erittäin skaalautuva; Alexa noteeraa Wikipedian maailman 20 suosituimman vepisivuston joukkoon. Se on huikea saavutus MediaWikin takana olevalle kehitysryhmälle. Ryhmä koostuu suurimmaksi osaksi vapaaehtoisista; heidän päätyönään on pitää WMS:n palvelimet toiminnassa parhaalla mahdollisella tavalla.

MediaWiki-ohjemistossa on lukuisia toimintoja: kaikki WMS:n hankkeet käyttävät UTF-8:aa, koska ohjelmistoa käytetään monilla kielillä, joiden joukossa on oikealta vasemmalle kirjoitettavia kieliä kuten persia, heprea ja arabia.

Wikidata-toiminnallisuus on osa MediaWiki-ohjelmistoa. Sen tarkoitus on mahdollistaa, relaatiodata ja OmegaWikiin käännökset yhdistämällä, tietojen tallentaminen vain kerran ja tämän tehokas toteuttaminen. Erityisen kiinnostavaa on tilastotiedot ja taulukkotiedot kuten presidenttien ja kaupunginjohtajien nimet. Tälläistä tietoa pidetään monissa Wikipedioissa, joten näin sitä voidaan pitää yllä kertaalleen ja siten hoitaa päivitykset entistä nopeammin.